Gateway to heaven. Eller vad tanken nu var...
Mellan stationerna Shinagawa och Tamachi hittar man sedan ett par månader stationen Takanawa Gateway. Jo, den heter så. Mer om det litet senare. Det är första gången sedan 1971 (Nishi-Nippori) som ringlinjen Yamanote-sen (Yamanote Line), navet i Tokyos väldiga kommunikationssystem, fått en ny station.
Den i mitt tycke attraktiva, lagom modernistiska stationsbyggnaden är ritad av Kengo Kuma. Vem annars? Kuma tycks ligga bakom nästan allt som byggs i Tokyo idag, som nya OS-stadion, Asakusa Culture Tourist Center, Tiffany i Ginza och Starbucks Reserve Roastery i Meguro.
Man hade dock ett problem när man skulle namnge den nya stationen. Det verkade naturligt att den skulle få namn efter historiska Takanawa eller möjligen Sengaku-ji, ett välkänt tempel, båda omedelbart väster om stationen. Takanawa, idag ett ganska up-market bostadsområde, var också vad vi först hörde. Detta stötte dock på stort motstånd. Problemet var att stationen bara är första steget i ett mega-projekt med kontor, bostäder, hotell och så vidare på ett tidigare banområde på andra sidan stationen.
Folk som bor i detta område, oftast förknippat med industrier och stora magasin, har adressen Shibaura. Många menade att namnet på stationen skulle påverka fastighetspriserna i Shibaura. Namnförslaget togs tillbaka. Sedan är det svårt att veta vem som tänkte vad. Det började med en namntävling.
Flest röster fick Takanawa, på andra plats kom Shibaura och på tredje Shibahama. Takanawa Gateway kom in som nummer 130, med sammanlagt 36 röster. Yuji Fukusawa, VD för JR East, som äger stationen, förklarar valet med att Takanawa har ett historiskt värde som “the gateway to Edo” (som Tokyo då hette). Fast man pratade förstås inte engelska i Edo på den tiden. Never mind.
Det upprör många. Det är med all sannolikhet första gången Japan fått en station med engelska i namnet. Och vem pratade om den japanska beslutsprocessen som bygger på konsensusbyggande? Jag tycker själv att det är ganska kul. Det är kul att en organisation så konservativ som JR East plötsligt överraskar.
Och jag tror att man sneglar mer på 2027, än på gamla Edo. Det är då det första maglev-tåget kommer att rulla mellan Tokyo och Nagoya: 500 km/tim, 30 mil på 40 minuter, mestadels genom tunnlar. Ändstation i Tokyo blir Shinagawa. Utvecklingen av området Shinagawa/Takanawa Gateway är egentligen ett enda mega-projekt. Shinkansen stannar här, bästa förbindelsen till flygplatserna Haneda och Narita är också härifrån. På ett sätt är det här the gateway to Tokyo.
Rättelse
Ibland slinter tungan. Som kamraten Dag Klingstedt helt riktigt påpekat, det finns flera stationer i Tokyo med engelska namn: Tennozu Isle, Shinagawa Seaside, Tokyo Big Sight, Kasai Rinkai Park, med flera. Följ Dag på hans initierade blogg www.japanbloggen.com