Kategorier


Skrivet av Kjell Fornander

Larmrapport. Inga granar till jul i Tokyo!

Larmrapport. Inga granar till jul i Tokyo!

Just som jag trodde att det här året inte kunde bli värre, gick jag ut för att handla julgran.

Jag gick till Nissin, precis som jag gjort i mer än tjugo år. Men i år är inget vanligt år. Bara jag som inte tänkt på det. Det fanns inga granar. Inte på National Market i Hiroo heller. På bara några minuter rusade jag igenom alla sorgearbetets faser: förnekelse, ilska, förhandling, depression och slutligen acceptans. Det skulle bli jul utan gran i år. Den som har ett femårigt barnbarn vet vad det betyder.

Först och främst, Japan firar inte jul. Detta kommer kanske som en överraskning för alla som varit i Tokyo vid den här tiden på året. Men kommers och julskyltning på stan är en sak, familjetraditioner något helt annat. Japan är inte kristet och här finns inga jultraditioner. Det är inga helgdagar under jul utan vi jobbar på som vanligt. Nyår är Japans “jul”, årets stora familjehögtid med en rad speciella traditioner, inklusive särskilda rätter man bara äter under nyåret. Om någon vanlig japansk familj har julgran, är det förmodligen en liten plastsak att ställa i fönstret.

Dags att klä granen

Dags att klä granen

Julgransmarknaden lever på oss icke-japaner. Det finns omkring en halv miljon av oss i Tokyo, men en överväldigande majoritet är andra asiater från Korea, Kina, Vietnam, Nepal, och så vidare, som inte heller vuxit upp med julgran. Jag vet inte exakt hur stor gruppen västerländska expats är, de som också tycker att det är värt att betala en liten förmögenhet för en gran. Flera tusen familjer, naturligtvis. Men många brukar också åka hem under julen eller passar på att åka skidor eller ligga på en strand i Thailand. Men i år firar alla jul på plats i Tokyo.

Det är inte brist på granar i Japan, men japanska granar ser inte alls ut som perfekt koniska Kalle Anka-granar. Japanska granar är spretiga och konstiga. Alltså importeras julgranar från Oregon och de säljs där många expats lever och handlar, det vill säga i Minato-ku. Och vad jag vet, bara på två internationella supermarkets: Nissin i Azabu-juban och National  Market i Hiroo.

Var och en förstår att detta inte är en särskilt priskänslig konsumentgrupp strax före jul. Det är väldigt mycket säljarens marknad. Priset för en gran under normala år är från 15 000 yen för en liten gran, till omkring 40 000 yen för en stor gran. En gran av svensk normalstorlek brukar kosta omkring 25 000 yen (omkring 2 000 kronor). I år gick en del granar för så mycket som 50 000 yen.

Nissin importerade 200 granar och National Market drygt 50 i år. Det låter inte mycket, men det har räckt alla andra år. Både Nissin och National började sälja sina granar söndagen 22:a november. Allt var borta innan vi hunnit till december. Också IKEA har slut på granar, vad jag hört.

Eftersom det inte är tradition att bära hem granar i Japan, finns det inte heller ett system för att bli av med dem. Antingen betalar man Nissin eller National omkring 500 kronor för att de hämtar granen, eller så sågar man själv ned den i bitar som går ned i en sopsäck. Jag har prövat båda delarna. Numera tar jag till sågen. Det har liksom blivit del av jultraditionerna.

Den väldigt ensamma granen på bilden har inget med mitt elände att göra, men är en story i sig. Den står på ett fält i Biei uppe på Hokkaido och heter “The Ken and Mary Tree”. Granen är en berömd turistattraktion sedan den var med i en reklamfilm för Nissan 1973.

Inte farfars yokocho

Inte farfars yokocho

Mitsumine Jinja

Mitsumine Jinja