Resandets umbäranden
Det är säkert många som inte tänkt på att man kan blir sjösjuk också i en palankin.
Norimono kallas de på japanska och var det vanliga sättet att resa under Edo-perioden. För de som hade råd, vill säga. Övriga gick på egna fötter. En del red, men ingen färdades längs landsvägarna på hjul.
Den mest kända och trafikerade av vägarna var Tokaido, som i huvudsak följde samma sträckning mellan Tokyo och Kyoto om dagens snabbtåg Shinkansen. Det är en resa på omkring 50 mil, som mellan Stockholm och Göteborg. I dag tar det 140 minuter med Shinkansen. Då tog en normal resa 12 dagar för män och 15 för kvinnor. Kurirer gjorde resan på mellan tre och fyra dagar och expresskurirer kunde göra den på 60 timmar.
Japanerna har alltid älskat att resa och vägarna var fulla av handelsmän, samurajföljen, pilgrimer och turister, grupper av män och kvinnor på väg från sevärdhet till sevärdhet. Litteraturen är fylld av reseberättelser. Mest känd är förmodligen haiku-poeten Basho med sin berättelse “The Narrow Road to the Deep North” (publicerad 1702). Det fanns en hel del skurkar ute på vägarna också, mest, verkar det, skojare som lurade av resenärerna deras pengar.
Förläggare gav ut guideböcker så väl som praktiska handböcker. Yasumi Roan var en erfaren resenärer i början av 1800-talet som samlade sina råd i en bok vid namn “Ryoko Yojinshu” (utgiven 1810). Den finns nu översatt och utgiven av William Scott Wilson under namnet “Afoot in Japan — A Nineteenth Century Guide to Walking The Back Roads” (2015). Det är en charmig liten bok med tidsenliga illustrationer. Roan har bland annat följande att säga om hur man bäst hanterar åksjuka:
“En person som känner sig sjuk i en norimono bör öppna dörrarna och fortsätta resan med dem öppna. Placera kvistar av nanten (nandina domestica) inne i palakinen och koncentrera blicken på dessa. En person med svår huvudvärk eller illamående skall dricka varmt vatten blandat med extrakt av ingefära. Han skall inte dricka kallt vatten.”
Ungefär som rådet till en sjösjuk seglare idag: gå upp däck, titta på horisonten och knapra på knãckebröd!
Det handkolorerade fotografiet från cirka 1866 är av den italienske fotografen Felice Beato som var verksam i Japan under slutet av 1800-talet.
Bilden från Tokaido 1865 är också av Felice Beato.