Kategorier


Skrivet av Kjell Fornander

Nu kan det sägas

Nu kan det sägas

Hoppsan, nu blev det visst ett uppehåll igen. Jag ber om ursäkt för det. Jag har dock inte latat mig, tillbringat sommaren på stranden eller så. Jag har skrivit en bok. Igen. Tjugofem år sedan sist. Och det har faktiskt indirekt med Basho och min motorcykelresa att göra.

Det var så här: jag hade lite lösa tankar på att skriva någonting inför Tokyo-OS 2020. För att fundera bestämde jag mig för att sätta mig i huset i Niseko uppe på Hokkaido under några höstveckor.

Tanke nummer två: jag tar motorcykeln istället för flyget. Tanke nummer tre: jag gör det till ett projekt i projektet; jag kör i Bashos fotspår så gott det går.

Först hade jag tänkt att uppdatera min Japanbok från 90-talet. Men snart verkade det orealistiskt. Och det var ju ett Tokyo-OS trots allt, och inte ett Japan-OS, så jag bestämde mig för att börja skissa på en bok om Tokyo istället.

Nej, jag skriver inte för hand. Jag har alltid haft stora problem med att läsa min egen handstil. Det var bara snyggare än en bild på ett tangentbord

Optimistisk som alltid, började jag kontakta mina förlagskontakter i Sverige och fick ett ganska bryskt uppvaknande. Det var en helt annan bransch idag. Och de flesta av mina kontakter hade flyttat vidare eller gått i pension. Det var inte alls självklart att jag skulle få ett förlagskontrakt på gamla meriter. Och sedan kom covid.

Det gick inte längre att resa till Japan och det fanns överhuvudtaget inget intresse från något förlag. Men jag skrev på. Boken hade fått ett eget liv. Nu skrev jag inte så mycket för publicering, och OS var ju redan historia. Jag skrev på en historia som jag helt enkelt ville berätta. Publishers be damned!

Det gick inte alltid så fort. Jag har ju ett jobb också. Och det blev lite spretigt. Egentligen var det två böcker: en lite mer praktisk, den andra mer historisk och berättande.

För omkring ett halvår sedan satt jag på ett manus på omkring 90 000 ord och räknade med att jag hade ungefär en tredjedel kvar att skriva. Det var då Erik Osvalds på Karavan Förlag i Lund ringde.

Det har varit fantastiskt roligt och stimulerande att jobba med Erik och hans team. Och nu är det färdigt. Publiceringsdatum är 19 september.

Och min oro för att innehållet spretade lite löste Erik gordiskt elegant: enkelt, vi gör två böcker! Den första, kanske lite mer praktisk och användbar på plats, kommer nu (lugn bara, den är också full av berättelser). Den andra om ett år enligt planen.

Toshikoshi soba

Toshikoshi soba