Kategorier


Skrivet av Kjell Fornander

Dateline Tokyo 3

Dateline Tokyo 3

En sadist dyker upp på scenen

Just som vi trodde att det inte kunde bli värre dyker musikern Keigo Oyamada plötsligt upp. Oyamada var särskilt inflytelserik under 1990-talet då han var förgrundsgestalt i en pop-trend vid namn Shibuya-kei.

Han har förblivit ett ganska stort namn i musikkretsar och fyra minuter musik han komponerat för det här tillfället skulle ha inlett OS-invigningen på fredag.

Men det fanns också en annan sida som många måste ha känt till men avstått från att föra fram. Oyamada var en särskilt brutal mobbare under skoltiden och länge var det något han inte ens försökte dölja.

I intervjuer i mitten av 90-talet i två ledande musiktidningar raljerade han, eller till och med skröt med sin bad boy-image. Han berättade allt. Hur han särskilt givit sig på handikappade barn i området, och alldeles särskilt personer med down syndrome. Han var ofta utstuderat grym och förnedrande och det pågick under flera år. Nu är Oyamada 52 år och har kanske hunnit ångra sig.

Men det hjälpte inte när det här plötsligt flöt upp till ytan för några dagar sedan. Sociala medier exploderade - särskilt tanken på att hans musik skulle öppna de paralympiska spelen som börjar 24:e augusti. Det var oacceptabelt, helt bisarrt. Igår avgick han och hans musik ströks från programmet.

Historien är gåtfull. Det måste ha varit flera år sedan Oyamada fick uppdraget att komponera inledningsmusiken till de olympiska och paralympiska spelen. Varför har ingen sagt något förrän nu? Det var kanske få av de 70-åriga herrarna i Tokyos olympiska kommitté som kände till Oyamada eller Shibuya-kei. Men många andra måste ha vetat.

I går steg också Yochiro Yamazaki, chefredaktör för poptidning Rockin’On Japan fram. Han hade personligen gjort intervjun med Oyamada 1994. Han bad nu om ursäkt för sitt dåliga omdöme på den tiden.

Hur fyra minuter specialkomponerad musik skall ersättas nu på fredag är ännu oklart. Själv tycker jag att man skall återanvända musik från 1964. Yuji Koseki skrev tema-musiken för invigningen i oktober 64.

Arvet från förra OS är integrerat på flera sätt i årets spel: Budokan, där judo för första gången stod på OS-programmet och Japan firade sådana triumfer. Och Kenzo Tanges djärva, vackra och innovativa Yoyogi National Stadium.

Båda dessa arenor byggdes för OS -64 och kommer att användas nu också. Båda är levande arv från spelen då Japan åter tog plats på den globala scenen. Båda har varit i bruk i nära sextio år. Jag tycker att delar av musiken också kunde bli en referens.

Dateline Tokyo 4

Dateline Tokyo 4

Dateline Tokyo 2

Dateline Tokyo 2