Kategorier


Skrivet av Kjell Fornander

Dateline Tokyo 2

Dateline Tokyo 2

Väldigt varmt

Tillbringat dagen ute på stan. Officiellt är temperaturen 33 eller 34 grader, men ute på gatorna i centrala Tokyo är det 36 grader. Det är nu officiellt att regnsäsongen är över för det här året här i Tokyo. Det låter ju bra. Det betyder att vi nu anlänt till vad japanerna kallar sommar. Det är den tid på året man helst undviker.

Genomsnittssommaren i Tokyo betyder temperaturer på omkring 35 grader och minst 80 procent luftfuktighet. Det kan ibland bli upp mot 40 grader, men alltid lika fuktigt. Hur som helst, statistiskt sett blir Tokyo den hetaste OS-staden sedan 1984.

Men det varierar naturligtvis från år till år. Hade OS gått som planerat förra året, hade vi haft tur. Medan 2019 var rekordhett, var 2020 ovanligt svalt med långa perioder med temperaturer strax under trettio grader.

OS i Tokyo 1964 startade 10:e oktober, vilket är mycket bättre. Oktober är normalt en av de bästa månaderna och påminner ofta om svensk sommar. Uppenbarligen ett bättre alternativ både för deltagare och publik (om vi haft någon). Kommersiella intressen avgör. Under juli och augusti kolliderar spelen i mindre utsträckning med de stora ligorna och evenemangen i USA och Europa.

Från början skulle allt - utom vissa fotbollsmatcher - ha gått i Tokyoområdet, men IOC tryckte på och efter ett tag gick arrangörerna med på att flytta maraton och gång till Sapporo upp på norra ön Hokkaido. Många Tokyobor blev besvikna. Maraton är stort i Japan och japanska löpare brukar hålla sig framme.

Dateline Tokyo 3

Dateline Tokyo 3

Dateline Tokyo, 15:e juli

Dateline Tokyo, 15:e juli